SANER AKPA’DA GENEL KURUL’A HİTAP ETTİ

UBP Gazimağusa Milletvekili AKPA Heyet Başkanı Hamza Ersan Saner ve CTP Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan’dan oluşan Meclis heyetinin katıldığı Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi (AKPA) Genel Kurul ve komite toplantıları 30 Eylül – 4 Ekim 2019 tarihleri arasında Strazburg’da gerçekleştiriliyor. 

UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner, Genel Kurul’da yeni göreve başlayan Genel Sekreter Marija Buric ile gerçekleştirilen oturum sırasında söz aldı. Saner, Avrupa Konseyi’nin, ülkemiz gibi çözülmemiş ihtilafların baş gösterdiği bölgelere yönelik faaliyetlerde bulunması gerektiğini, Konsey’in istisna olmaksızın Avrupa’da yaşayan herkesin insan haklarını korumakla yükümlü olduğunu vurguladı. 

Saner, Kıbrıslı Türklerin çözümsüzlüğün etkilerini günlük yaşamında hissettiğin belirterek, siyasi, kültürel ve ekonomik izolasyonların yaşamın her alanını etkilediğini vurguladı. Saner, çözümsüzlüğün, Kıbrıslı Türklerin insan hakları gibi önemli bir konuda dahi uluslararası mekanizmaların dışında bırakılmasını meşrulaştırmasının kabul edilemez olduğunu ve Kıbrıslı Türkler olarak Avrupa Konseyi izleme mekanizmalarıyla işbirliğine hazır olduğumuzu kayda geçti.

Saner, son olarak, iki toplumlu müzakerelerin 50. yılının geride bırakılmasına rağmen Kıbrıslı Türklerin yaşamın her alanını etkileyen izolasyonlara maruz bırakılmasının artık kabul edilemez olduğu ve bunun bir insan hakkı ihlali olduğunu vurguladı.